Naar de inhoudNaar de hoofdnavigatie
Nieuws
Wat staat er op de agenda voor de komende tijd en welke activiteiten zijn er geweest?
Vuursteenbewerken

In het Swifterkamp bij Lelystad was een hele week workshops over prehistorische activiteiten zoals vuur maken, eten koken, leer bewerken en ook vuursteen bewerking. We hebben daar een filmpje gemaakt.

Artikel NRC

Zaterdag 22 juli verscheen er een artikel over de vuursteenmijn in de NRC.

Vuursteenbewerking
1. Vuursteenbewerking
Artikel in de NRC
2. Artikel in de NRC
Informatiecentrum
3. Informatiecentrum
Kinderen krijgen uitleg
4. Kinderen krijgen uitleg
Archeologiedagen

Tijdens de Nationale Archeologiedagen 2023 heeft het gidsenteam van de Vuursteenmijn Rijckholt een serie activiteiten georganiseerd. Ondanks de warmte zijn toch ruim 130 mensen gekomen waaronder heel veel kinderen. Op het grasveld voor Cafe Riekelt was een grote tent opgezet waar demonstraties vuursteen bewerken was georganiseerd. Kinderen konden hier een vuursteen pijlpunt in een bamboe pijl plaatsen en meenemen naar huis. Op het grasveld naast de tent waren meerdere blokken mergelsteen geplaatst waar onze gidsen met kinderen bezig waren met mergelbewerking. De prachtigste creaties zijn gemaakt door de kinderen.

Ook het Regionale Informatiecentrum Mijn Rijckholt was open, daar zijn zeker 90 bezoekers geweest die enthousiast waren en dat ook in het gastenboek hebben beschreven.

Ruim 40 personen hebben de vuursteenmijn met een excursie bezocht zodat zij helemaal op de hoogte zijn van alle vuursteen, landschap, geologie en archeologie in de gemeente Eijsden-Margraten.

Het succes is te danken aan de medewerking van onze vrijwilligers: Paul Brand, Tycha Buekers, Frans Hermans, Tos Heuts, Hans Lansink, Guido Martens, Lei Nelissen, Mieke Niessen, Joep Orbons, Martha vd Ven, Nicole Vroon, Bert Vullers. Een bijzonder woord van dank aan William Bronckers van Eetcafe Riekelt voor het belangeloos ter beschikking stellen van het grasveld.

Voor volgend jaar zal het team van de Vuursteenmijn zeker weer een weekend van de nationale Archeologiedagen rondom vuursteen organiseren.

Seizoensopening

Het voorjaar zit in de lucht bij de vuursteenmijn in Rijckholt. Een prachtig doorschijnend, geretoucheert mes uit het neoliticum gevonden op de Maaslanderweg in Sint-Geertruid.

1. Vuurstenen neolitisch mes foto Luc Amkreutz

Bezoek de prehistorische vuursteenmijn in Rijckholt, weer geopend vanaf 1 april, en leer waarom vuursteen hier zo belangrijk was in de prehistorie.

2. Bloesem foto Leo Amkreutz