Naar de inhoudNaar de hoofdnavigatie
Het informatiecentrum Mijn Rijckholt

In de kerk van Rijckholt bevindt zich het informatiecentrum Mijn Rijckholt van de gemeente Eijsden-Margraten. De ingang bevindt zich in de deur links naast de kerk met het heiligenbeeld erboven.

Het infromatiecentrum is in het weekend open van 11:00 tot 17:00 uur. De toegang is gratis.

Informatiecenrum Mijn Rijckholt
1. Informatiecenrum Mijn Rijckholt
Impressie informatiecentrum
2. Impressie informatiecentrum
Informatie over geologie
3. Informatie over geologie
Wat vindt u hier?

In de gemeente Eijsden-Margraten zien we een unieke samenhang tussen het landschap, natuur en de mens, tussen geologie en archeologie.

Al in het hele verre verleden maakten Neanderthalers gebruik van hoge plekken om het jachtwild in het diepe dal te kunnen zien. Tevens leverde het landschap vuursteen als grondstof voor hun gereedschappen.

Later zagen de eerste boeren in een helling de ondergrondse vuursteenlagen en groeven diepe schachten om de vuursteen te winnen.

In het informatiecentrum Mijn Rijckholt, van Maas tot plateau, is een boeiende presentatie van deze verbinding met het verleden te zien. Er is speciale aandacht voor de prehistorische vuursteenmijn van Rijckholt.

Thema's

Maar ook de hedendaagse verbinding tussen mens en landschap, de zeldzame natuur van het Savelsbos en de unieke tradities van deze omgeving komen aan bod.

Daarnaast worden er verschillende themawandelingen binnen de gemeente Eijsden-Margraten aangeboden en kunt u een excursie boeken naar de prehistorische vuursteenmijn.

Voor kinderen is er speciale aandacht. In een inlevings- en ontdekkingszone worden de kinderen als het ware terug gebracht in de tijd naar de periode van de eerste boeren, ten tijde van de prehistorische vuursteenmijn.