Naar de inhoudNaar de hoofdnavigatie
Bedrijfsuitje
Voor een leuke en leerzame ervaring met uw collega's
De vuursteenmijn

Bent u op zoek naar een speciaal bedrijfsuitje? Een excursie naar de prehistorische vuursteenmijn in Rijckholt is een leuke, leerzame en unieke ervaring.

Bij het dorp Rijckholt, in de gemeente Eijsden-Margraten, ligt verborgen in het Savelsbos een uniek historisch monument: de prehistorische vuursteenmijn. Ongeveer 6000 jaar geleden, in de steentijd, werd hier op grote schaal vuursteen gedolven voor het vervaardigen van gebruiksvoorwerpen en pijlpunten. Door de exploitatie van dit unieke gebied gedurende meer dan duizend jaar is er een uitgebreid gangen- en schachtencomplex ontstaan van waaruit de prehistorische mens zijn belangrijkste grondstof, vuursteen, haalde. Rijckholter vuursteen is teruggevonden van Noord Duitsland tot aan de Alpen.

Excursie

U heeft grote vrijheid in het opzetten en indelen van de excursie. Zo kunnen de tijd en route aangepast worden aan uw wensen en kan ook als extra de beroemde Henkeput bezocht worden.

Onze reguliere excursie duurt ongeveer 2 uur. Onder leiding van een enthousiaste gids wandelen we door veld en bos naar de vuursteenmijn met onderweg aandacht voor geologie, archeologie, natuur en landschap. In de bezoekersgangen kunnen de bezoekers een kijkje nemen in het prehistorische mijnlandschap. De gids vertelt het boeiende verhaal van deze mijn en de herontdekking van dit unieke complex.

Bedrijfsuitje
1. Bedrijfsuitje
Verzamelen vooraf
2. Verzamelen vooraf
Vuursteenbewerker
3. Vuursteenbewerker
Belangrijke informatie

De mijn is ondergronds 11° C koel. Warme kleding en wandelschoenen zijn aan te bevelen, ook in de zomer.

Er is voldoende verlichting aanwezig in de mijn en er hoeft niet geklommen of gekropen te worden. Vanwege het hoogteverschil tijdens de wandeling en de oneffenheden op de route is deze excursie niet geschikt voor mensen die moeilijk ter been zijn.

Wij hebben een gidsenbestand met gidsen met verschillende expertises. Extra aandacht voor bijvoorbeeld geologie of archeologie behoort tot de mogelijkheden.

De excursie kan goed gecombineerd worden met een bezoek aan het informatiecentrum Mijn Rijckholt, gelegen in de kerk van Rijckholt.

In extreme weersomstandigheden kan de excursie komen te vervallen.

Heeft u vragen over de kosten, groepsgrootte of andere vragen neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder.