Naar de inhoudNaar de hoofdnavigatie
Reguliere excursie
Kom met ons mee op excursie naar de prehistorische vuursteenmijn
De vuursteenmijn

Bij het dorp Rijckholt, in de gemeente Eijsden-Margraten, ligt verborgen in het Savelsbos een uniek historisch monument: de prehistorische vuursteenmijn. Ongeveer 6000 jaar geleden, in de steentijd, werd hier op grote schaal vuursteen gedolven voor het vervaardigen van gebruiksvoorwerpen en pijlpunten. Door de exploitatie van dit unieke gebied gedurende meer dan duizend jaar is er een uitgebreid gangen- en schachtencomplex ontstaan van waaruit de prehistorische mens zijn belangrijkste grondstof, vuursteen, haalde. Rijckholter vuursteen is teruggevonden van Noord Duitsland tot aan de Alpen.

Excursie

Onze reguliere excursie duurt ongeveer 2.5 uur. Onder leiding van een enthousiaste gids wandelen we door veld en bos naar de vuursteenmijn met onderweg aandacht voor geologie, archeologie, natuur en landschap. In de bezoekersgangen kunnen de bezoekers een kijkje nemen in het prehistorische mijnlandschap. De gids vertelt het boeiende verhaal van deze mijn en de herontdekking van dit unieke complex.

Reguliere excursie
1. Reguliere excursie
Rondom de mijn
2. Rondom de mijn
Unieke natuur
3. Unieke natuur
Belangrijke informatie

De mijn is ondergronds 11° C koel. Warme kleding en wandelschoenen zijn aan te bevelen, ook in de zomer.

Er is voldoende verlichting aanwezig in de mijn en er hoeft niet geklommen of gekropen te worden. De excursie is geschikt voor alle leeftijden en er is speciale aandacht voor kinderen. Honden mogen mee, mits aangelijnd.

Vanwege het hoogteverschil tijdens de wandeling en de oneffenheden op de route is deze excursie niet geschikt voor mensen die moeilijk ter been zijn.

In extreme weersomstandigheden kan de excursie komen te vervallen.